Algemene voorwaarden

By 15 augustus 2016 Blog, Nieuws

Regelmatig krijgen wij van ondernemers de vraag of algemene voorwaarden, ofwel kleine lettertjes, echt noodzakelijk zijn. Je bent als ondernemer immers niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben. Waarom zou je ze dan opstellen? En wat regel je nu precies met algemene voorwaarden?

algemene voorwaarden

Wat zijn algemene voorwaarden?
Algemene voorwaarden zijn schriftelijk vastgelegde bepalingen waarin zaken worden geregeld over een overeenkomst. De bepalingen in de voorwaarden kunnen bijvoorbeeld gaan over aansprakelijkheid, garantie, bedenkingstermijnen of hoe en waar een klacht ingediend kan worden.
Het deponeren van algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Door de voorwaarden te deponeren worden ze opvraagbaar en hebben ze een sterkere bewijsfunctie voor het geval je een geschil hebt met een opdrachtgever.

Hoe stel je algemene voorwaarden op?
Als je zelf je algemene voorwaarden op wilt stellen kun je gebruik maken van verschillende modellen die op Internet te vinden zijn. Zo bestaan er modellen die in overleg met de Consumentenbond zijn opgesteld voor een aantal branches. Ook stellen een aantal branche- en beroepsverenigingen modellen beschikbaar. In sommige gevallen ben je zelfs verplicht deze te gebruiken als je lid bent van een branche- of beroepsvereniging.
Kom je er zelf niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek.

Voorwaarden opgesteld, gedeponeerd, klaar?
Nee, met het opstellen en eventueel deponeren van de algemene voorwaarden ben je er nog niet. Je moet ze ook daadwerkelijk gebruiken. De voorwaarden moeten van toepassing worden verklaard op iedere overeenkomst die je sluit en je moet je (toekomstige) klant of opdrachtgever hierover informeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door van te voren in de offerte te vermelden dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn en een exemplaar van de voorwaarden meesturen. Alleen verwijzen naar een website waar de voorwaarden op staan is niet voldoende.

Heb je nog vragen over het nut van algemene voorwaarden? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van de bepalingen? Maak dan gerust een afspraak met ons voor een adviesgesprek.