Belastingzaken: Yogales belast met laag tarief btw

By 3 januari 2019 Blog, Nieuws

Zie je het voor je? 6 juristen en inspecteurs van de Belastingdienst die in pak zonnegroeten doen voor de rechter? De juristen van de Jong& Laan deden het!
In juni 2018 was de zitting van de procedure die de Jong& Laan namens een yogadocente aanspande tegen de Belastingdienst. Volgens de Belastingdienst is yoga geen sport en moet er dus 21% btw over yogalessen worden betaald. Volgens de yogadocente is yoga wel degelijk als sport aan te merken en zou zij dus maar 6% ( vanaf 1-1-2019: 9% btw) btw over de yogalessen hoeven afdragen.

Hijgen en puffen

Omdat de rechter tijdens de mondelinge behandeling van de zaak wel eens wilde weten hoe inspannend yogalessen zijn, nodigde hij de yogadocente uit om een yogales te geven in de rechtszaal. De juristen en inspecteur deden mee. En zo gebeurde het dat er 6 mannen in pak hijgend en puffend zonnegroeten deden voor de rechter.

Uitspraak

De inspanningen hadden ook nog resultaat! De rechter oordeelde dat ook minder inspannende vormen van yoga als sport aangemerkt kunnen worden. Hierdoor zijn yogalessen belast met het lage tarief voor de btw. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zwangerschapsyoga. Omdat bij deze vorm van yoga de ontspanning voorop staat, kan zwangerschapsyoga niet als sport worden gezien.
Dit betekent dat yogadocenten vanaf 9 oktober 2018 het verlaagde btw-tarief toe kunnen passen op alle vormen van yoga, behalve zwangerschapsyoga. Voorwaarde hiervoor is wel dat de yogadocent over een eigen studio beschikt of dat de lessen in een sportaccommodatie gegeven worden. Wordt je als yogadocent ingehuurd door een yogaschool, dan moet je nog steeds 21% btw berekenen over jouw diensten.
De volledige uitspraak van de rechter vind je op rechtspraak.nl .

Heb je vragen over welk btw-tarief je moet hanteren voor jouw diensten of producten? Maak dan een afspraak voor een gratis Eerste Hulp Bij Belastingzaken-gesprek van 30 minuten bij ons op kantoor!