Starterszaken: boekhouder, accountant of fiscalist?

By 3 april 2018 Blog, Nieuws

Als je als (startende) ondernemer vragen hebt over belastingzaken of over geldzaken, dan krijg je van veel mensen al gauw het advies: ga maar naar een boekhouder! Of: ga maar naar een accountant! Ook hoor je veel ondernemers zeggen dat je beter naar een boekhouder kunt gaan omdat een accountant veel te duur is. Of juist dat je naar een accountant moet gaan omdat een boekhouder onbetrouwbaar is. Sommigen noemen hun boekhouder zelfs een accountant. Maar klopt dat wel? En dan hoor je ook nog wel eens iemand iets roepen over een fiscalist. Maar wat is nou het verschil? En bij wie ben je het beste af?

Boekhouder

Een goede boekhouder is voor veel ondernemers onmisbaar. Je administratie verwerken, uitleg geven over de balans en winst-en verliesrekening, het opmaken van de btw-aangifte: een boekhouder doet het allemaal voor je. Maar de ene boekhouder is de andere niet. Je hoeft namelijk geen verplichte diploma’s of opleidingen te hebben afgerond om jezelf boekhouder te mogen noemen. Het is namelijk een vrij beroep. Als je zeker wilt weten dat je een goede boekhouder te pakken hebt, vraag dan zeker naar de opleiding en ervaring. Dan kun je een goede inschatting maken van de kwaliteit van de boekhouder.

Voor de meeste ondernemingen zal een goede boekhouder voldoende kennis en kunde in huis hebben om de belastingaangiften te verzorgen en de jaarrapporten op te maken. Ook kan een boekhouder je vaak goed adviseren hoe je je bedrijf kunt laten groeien.
Het grote voordeel van een boekhouder is het tarief. Voor een accountant betaal je over het algemeen meer dan € 100 per uur, terwijl je voor een boekhouder meestal tussen de € 45 en € 80 per uur betaalt.

Wij van Administratiekantoor de Fûke zijn boekhouders. Wij zorgen er voor dat we ieder jaar minimaal 2 keer naar een cursus of seminar gaan om onze kennis en kunde op peil te houden. Daarnaast volgen we de actualiteiten om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Wil je weten wat wij voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Accountant

In tegenstelling tot de naam boekhouder, mag niet zomaar iedereen zichzelf accountant noemen. De naam accountant is een beschermde titel die je moet verdienen door middel van een opleiding. De titel Accountant-Administratieconsulent kun je verdienen door een afgeronde HBO-opleiding Accountancy en een verplichte praktijkstage. De titel Registeraccountant krijg je alleen na het afronden van de opleiding Accountancy op universitair niveau met aansluitend een praktijkstage. Ook is een accountant verplicht om de kennis op peil te houden door jaarlijks opleidingen en trainingen te volgen. Bij een accountant mag je er dus op vertrouwen dat de persoon in kwestie goed op de hoogte is van de actuele wet- en regelgeving voor ondernemers.
Over het algemeen is het de taak van een accountant om de cijfers te controleren. Deze kunnen door een accountant of boekhouder zijn opgesteld.

Voor middelgrote en grote bedrijven is het laten controleren van de cijfers door een accountant verplicht. Dit is het geval wanneer een onderneming minimaal 50 personeelsleden heeft, meer dan €12 miljoen omzet maakt en een balanstotaal van € 6 miljoen of meer heeft. Voor de meeste bedrijven in Nederland is dit niet aan de orde en is het dus niet verplicht om een accountant in te schakelen.
Wel kunnen banken of verzekeraars soms vragen om een accountantsverklaring. Dit geeft hen namelijk meer zekerheid over de juistheid en volledigheid van de cijfers dan een rapport van een boekhouder.

Een accountant is specifiek opgeleid om cijfers te controleren en in mindere mate opgeleid om een boekhouding te voeren. Doordat accountants vaak met grotere bedrijven werken ontbreekt bij hen ook vaak de specifieke kennis van de belastingwetten voor kleine ondernemers.

Fiscalist

Boekhouders en accountants zijn heel goed met cijfertjes, maar zijn vanuit hun beroep en opleiding geen experts in belastingen, tenzij ze daarvoor aanvullende opleidingen hebben gevolgd. Andersom heeft een fiscalist of belastingadviseur geen kaas gegeten van het voeren van een boekhouding omdat een belastingadviseur zich voornamelijk bezig houdt met regeltjes en wetteksten. Een fiscalist kan een administratie wel lezen en beoordelen wat de impact van de cijfers op de belastingen zijn. Maar voor het daadwerkelijk inrichten van je administratie kun je beter bij een boekhouder aankloppen.
Een fiscalist of belastingadviseur is er wel om je te helpen bij het opstellen van belastingaangiften en je te adviseren zodat alle regels en wetten zoveel mogelijk in jouw voordeel werken. Ook als je controle krijgt van de Belastingdienst of bezwaar wilt maken tegen een aanslag is een fiscalist je beste vriend.

Samenwerken

Omdat niet iedereen alles kan, zijn wij groot voorstander van samenwerking. Daarom werken wij nauw samen met een fiscalist. Zo kunnen wij samen onze klanten zowel op administratief als fiscaal gebied van gedegen advies voorzien.
Wil je weten wat wij voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak!