Broodfonds: solidariteit in een nieuw jasje

By 29 november 2016 Blog, Nieuws

Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu tien jaar. Met landelijk al 224 groepen waar 10.000 ondernemers aan meedoen. Regio Harlingen krijgt er een broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 14 december.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

“Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde”, legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. “Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing.”

Lokaal initiatief

Lokale initiatiefnemer voor deze informatiebijeenkomst is onderneemster Amarins Sytema. “Het sociale aspect van een Broodfonds spreekt mij erg aan, in tegenstelling tot de kille anonimiteit van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik vind het belangrijk dat ondernemers elkaar ondersteunen en voor elkaar zorgen als het even niet goed gaat.”

Hoe het werkt

Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp’ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.


BROODFONDS INFORMATIEAVOND REGIO HARLINGEN

De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. U krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl

tijdstip: woensdag 14 december (18.30 uur inloop) start 19:00 uur
locatie: Anna Casparii, Noorderhaven 69, 8861 AL Harlingen
entree: aanmelden via info@broodfonds.nl

Het laatste #broodfonds nieuws staat op www.broodfonds.nl, twitter.com/broodfonds en www.facebook.com/broodfonds.