Belastingzaken: Prinsjesdag 2018

By 25 september 2018 Blog, Nieuws

Vorige week was het weer zover: Prinsjesdag! De dag waarop het kabinet de plannen voor komend jaar bekend maakt. In dit artikel vertellen we je wat de belangrijkste veranderingen en gevolgen van de Miljoenennota zijn voor ondernemers.

Lage btw-tarief verhoogd

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Het lage btw-tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze betaalbaar moeten blijven voor de burgers of waarvan ze willen stimuleren dat mensen ze kopen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld eten en (non-alcoholisch) drinken, geneesmiddelen, boeken, de kapper, hotelovernachtingen en sporten.
Ben je een ondernemer die goederen of diensten met het lage btw-tarief verkoopt, dan zul je je prijzen per 1 januari 2019 aan moeten passen aan het nieuwe tarief. Voor particuliere klanten zullen jouw producten of diensten dus duurder worden. Verkoop je ook aan ondernemers die recht hebben op btw-aftrek dan heeft de verhoging geen gevolgen voor hen. Zij mogen de verhoogde btw aftrekken op hun btw-aangifte.

Onder andere groenteboeren, kappers en schilders moeten zich nu al voorbereiden op de tariefsverhoging: boekhoudsystemen en kassa’s moeten worden aangepast en je moet goed opletten als je diensten vooruit factureert. Lever je een dienst pas na 1 januari 2019, maar heeft je klant al voor 1 januari betaald? Dan moet je alsnog een factuur sturen voor 3% extra btw.

Kleine ondernemersregeling

Per 1 januari 2020 wordt de kleine ondernemersregeling (KOR) voor de btw gemoderniseerd. Tot nu toe moest je met een vrij ingewikkelde berekening per jaar uitrekenen of je de KOR toe kon passen waardoor je geen btw hoefde te betalen. In het nieuwe wetsvoorstel wordt de omzet bepalend voor toepassing van de KOR. Is je jaaromzet lager dan € 20.000 dan mag je vrijstelling van de btw-plicht aanvragen. Je hoeft dan geen btw meer te betalen en je hoeft ook geen aangifte meer te doen voor de btw. Er staat wel tegenover dat je ook de btw die jouw leveranciers in rekening brengen niet meer af mag trekken.

Inkomstenbelasting

Op dit moment wordt de Inkomstenbelasting berekend over 4 belastingschijven. In 2019 wordt dit terug gebracht naar 2 schijven: een basistarief van 36,93% voor inkomens tot € 68.000. Het toptarief wordt 49,5%. Dit is gunstig voor mensen met een inkomen tussen € 20.142 en € 68.000. Zij gaan vanaf 2019 0,92% minder Inkomstenbelasting betalen.

Vennootschapsbelasting

In 3 stappen worden de tarieven voor de vennootschapsbelasting verlaagd. In 2019 wordt de eerste schijf verlaagd van 20% naar 19%, de tweede schijf gaat van 25% naar 24,3%.
In 2020 worden de tarieven 17,5% en 23,90%. In 2021 wordt de eerste schijf met 16% Vennootschapsbelasting belast en de tweede schijf met 22,25%.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief. Zodra er meer bekend is over de ingangsdatum, laten wij het je weten!

Rekening-courant DGA

Heb je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) geld geleend van je eigen BV, dan is het mogelijk dat je daar in de toekomst belasting over moet gaan betalen. Het kabinet is van plan om leningen van BV’s aan hun DGA te beperken. Als de lening hoger is dan € 500.000, dan wordt deze schuld belast in Box 2.

De ingangsdatum van deze maatregel is nog niet definitief. Zodra er meer bekend is over de ingangsdatum, laten wij het je weten!

Afschaffing dividendbelasting

Het kan je niet ontgaan zijn, want de media staat er bol van, maar we wilden deze omstreden wetswijziging toch nog even noemen. Vanaf 1 januari 2020 betalen ondernemingen geen belasting meer over het dividend ( winstuitkering) wat ze aan hun aandeelhouders betalen.

Bedrijven betalen vaak 1x per jaar een winstuitkering aan hun aandeelhouders. Tot nu toe moesten ze daar 15% van inhouden en aan de Belastingdienst betalen. Nederlandse aandeelhouders kunnen deze dividendbelasting vervolgens weer terug krijgen als ze aangifte Inkomstenbelasting of Vennootschapsbelasting doen. Maar doe je geen aangifte in Nederland, dan kun je die 15% niet terugkrijgen en blijft dat geld in onze schatkist zitten. Voor Nederlandse aandeelhouders heeft de maatregel dus geen directe gevolgen, maar voor buitenlandse aandeelhouders levert het een aanzienlijk voordeel op. Zij betalen in totaal zo’n 1,4 miljard euro minder aan de Belastingdienst.
Premier Rutte ligt zwaar onder vuur door deze maatregel, maar tot nu toe lijkt het er op dat de wetswijziging gewoon doorgaat. Uiteraard houden wij je op de hoogte!

Vraag je je af wat de gevolgen van Prinsjesdag zijn voor jou en je onderneming? Maak dan een afspraak met ons voor een adviesgesprek!